Lufthavnene i Bangkok – Suvarnabhumi Internationale Lufthavn og Don Mueang Lufthavn

Suvarnabhumi Internationale Lufthavn:

Find ud af værdifuld information om den internationale lufthavn i Bangkok lige her

Suvarnabhumi lufthavn departure område G & H

Når du skal holde ferie i Thailand, er det ofte til Suvarnabhumi Lufthavn du ankommer, når du kommer fra Danmark. Det er den største lufthavn i Thailand og er siden sin åbning tilbage i 2006 blevet til en af de travleste i verden. Selve lufthavnen ligger ikke i Bangkok, men i Racha Thewa i Bang Phli distriktet i Samut Prakan provinsen – den er beliggende 30 km øst for Bangkok – men der er masser af transportmuligheder både fra og til lufthavnen, så du kan komme hurtigt frem og tilbage.

Transport til og fra lufthavnen

Der er flere muligheder til dig, der ønsker at komme hurtigt fra lufthavnen og ind til det centrale Bangkok, så du kan både komme med tog eller taxa – evt. tage en bus. Der er også mulighed for selv at leje en bil, her er det vigtigt at være opmærksom på, at bilerne i Thailand, kører i venstre side af vejen, lige som de gør i England.

Ønsker du selv at leje bil eller ejer du en bil, har du i de 2 enormt store 5-etagers parkeringshuse mulighed for at finde en parkeringsplads til din bil. Er det en lejet bil du har, er der også mulighed for at parkere den i et af de store parkeringshuse, så er du selv kørende, vil der altså ikke være nogen problemer med at finde en parkeringsplads til dig, uanset om ferien begynder eller slutter her.

Suvarnabhumi informationsskilt med kort over lufthavnen

Ønsker du at tage tog, er der kommet en linje, hvor der er 2 former for afgange. En ekspres linje, hvor du kan komme ind til det centrale Bangkok i løbet af et kvarter og en linje, hvor det tager ca. 25 minutter at komme ind til det centrale Bangkok. Vælger du ekspreslinjen kører den en gang hver halve time og vælger du den anden linje, kører den en gang hver kvarter, dog hvert 10. minut i spidsbelastningsperioderne (kl. 06.00-09.00 og 16.00-20.00). Selve forbindelsen hedder Airport Rail Link og har endnu ikke så mange år på bagen, men bliver dagligt brugt af flere og flere, for det er let og ligetil at komme frem og tilbage.

Vælger du at tage en taxa, er der allerede i terminalen mulighed for at bestille en, der holder på en bestemt plads. Der er nemlig mulighed for at få en registreret taxa, der kører dig hurtigst muligt frem til den ønskede destination og til en pris, der er ganske rimelig. Vælger du ikke at bestille en taxa inde i lufthavnsterminalen, er det vigtigt at du vælger en taxa, der har et taxameter, og at det bliver slået til fra starten – for ellers kan du komme til at køre godt rundt i byen og betale alt for meget for turen.

Busserne kører i fast rutefart frem og tilbage til lufthavnen – her skal du dog være forberedt på længere transporttid og ofte meget fyldte busser, så overvej om den billige pris, er turen værd eller om det ikke gælder for dig, at komme hurtigst muligt frem til hotellet eller lufthavnen, når du skal videre.

Suvarnabhumi lufthavn departure område M & N

Suvarnabhumi har masser at tilbyde dig

Når du er i lufthavnen, er der masser af muligheder for at få noget at spise, shoppe eller bruge noget tid på nettet, da der er trådløst internet i store dele af lufthavnen. Til børnene er der flere steder legerum og de gode stole til de ventende, gør det bestemt også behageligt at komme i god tid til lufthavnen.

Selve lufthavnens størrelse svarer til et areal, der er godt 80 gange større end græstæppet i Parken, hvor det danske landshold i fodbold spiller deres kampe. Det giver plads til mere end 50 restauranter, hvor flere af dem har åbent døgnet rundt.

Ønsker du at handle toldfri i en af de mange butikker, er der også mulighed for det. Her kan du finde alt lige fra parfume, mode, thailandsk håndværk og alkohol og meget meget mere. Mange steder er udvalget på højde med hvad du finder i alle andre større europæiske lufthavne, så der er bestemt ikke noget at klage over.

Suvarnabhumi informationsskilt med oversigtkort til taxi, city line og ekspres line

Ønsker du at komme rundt til de forskellige dele af lufthavnen, er der hele tiden mulighed for at tage en shuttle-bus, der kører rundt. Rengøringen i lufthavnen er også i top, så lufthavnen fornemmes hele tiden meget ren og det er noget, der bliver lagt mærke til mange steder, da Suvarnabhumi Lufthavn, flere steder bliver rost for sin rene terminalbygning.

Lufthavnens kontroltårn er verdens højeste med hele 132,2 meter og er designet af den Chicago-baserede tysk-amerikanske arkitekt, Helmut Jahn.

Alene i 2011 var der 47.911.000 passagerer igennem lufthavnen, hvilket var en stigning på 12 % mere end året før. Det ser ikke ud til at blive mindre, dog går der rygter om, at Don Muang, der er den mere regionale lufthavn i Bangkok området, skal til at tage sig af flere indenrigsflyvninger, så Suvarnabhumi Lufthavn kan udvide til endnu flere udenrigsflyvninger.

Designet af bygningen

Ryggen af en stewardesseste på et af Suvarnabhumis mange rullende fortove

Bygningen eller den store terminal ligner en kæmpemæssig bølge og er virkeligt et flot syn, så allerede her har du mulighed for at få de første ferieminder fra Thailand. Den enorme lufthavnsterminal er flere steder indvendigt udsmykket med flotte kunstværker og du kan derfor glæde dig til at opleve en lufthavn, der virker meget moderne, er en smuk bygning og hver dag får mange passagerer igennem – et tal på over 125.000 passagerer er ikke ved siden af.

En af Suvarnabhumis flotte terminalfingre som ligner en kæmpemæssig bølge

Der er som skrevet tidligere også en anden lufthavn i Bangkok området, hvor det er muligt at flyve indenrigsflyvninger. Her kan du komme fra Bangkok til stort set alle andre destinationer i Thailand. Skal du videre fra Bangkok er det derfor Don Mueang Lufthavn, du skal lære lidt at kende.

Et kig ud af et flyvindue og ind på Suvarnabhumi internationale lufthavn

Don Mueang Lufthavn:

Når du skal flyve videre fra Bangkok, har du mulighed for at flyve fra Don Mueang lufthavnen, find ud af de mange muligheder og få mere information om lufthavnen lige her.

Transportmuligheder til Don Mueang Lufthavn

Lufthavnen ligger placeret ca. 25 kilometer nordøst for centrum af Bangkok og der er flere veje, der går direkte til lufthavnen. Her er der også mulighed for at tage taxi, flere busruter og tog – så du har rig mulighed for at komme fra centrum og ud til lufthavnen, uden alt for mange omveje.

Her er det vigtigt at huske på, hvis du selv lejer bil eller ikke har været i Thailand før, at bilerne kører i venstre side af vejen. Det kan nogle gange være lidt et kulturchok for en, specielt hvis man ikke er forberedt på det. Den største vej fra Don Mueang Lufthavn er Vibhavadi Rangsit Road – der er er mulig at følge hele vejen fra lufthavnen og ind til centrum af Bangkok.

Historiens vingesus over Don Mueang

De først fly fløj fra lufthavnen den 8. Marts 1914 og de første kommercielle flyvninger foregik i 1924. Det var det hæderkronede selskab KLM, der havde den første flyvning over lufthavnen og siden da er der sket meget. Før åbningen af den nye og store lufthavn i Bangkok, Suvarnabhumi, hed lufthavnen faktisk Don Muang og det er da også den traditionelle stavemåde, de fleste flyselskaber og thaierne bruger, den dag i dag.

På sit højeste var lufthavnen base for 80 flyselskaber, og var den 18. Travleste lufthavn i hele verden og nummer 2 i Asien. Den havde på det tidspunkt 38 millioner passagerer igennem på et år, 700.000 tons gods og der blev foretaget over 160.000 flyvninger. Det var tilbage i 2005 og året efter åbnede så Suvarnabhumi, der i dag bliver brugt til al international flyvning.

Indtjekning i Don Mueang med masser af mennesker i kø

I en periode har lufthavnen kun været brugt til indenrigsflyvninger, hvor der er ved at ske et vendepunkt igen. Det betyder at flere flyselskaber sætter gang i flere rejser til og fra Don Mueang, hvilket igen giver basis for et stigende passagertal. Her vil det igen være Nok Air, Thai Lion Air og Thai AirAsia, som delvis kommer til at bruge lufthavnen til visse af deres indenrigsflyvninger.

I lufthavnen finder du også det thailandske luftvåben, der også bruger faciliteterne her. Det er primært ikke kampbaserede fly, der holder til her – hvilket det går meget godt med. Det mest forunderlige du nok kan komme ud for, når du bruger lufthavnen, er muligheden for at spille golf på en RTAF golfbane, der ligger mellem de 2 landingsbaner.

Der har i en periode været lukket helt – da lufthavnen har været udsat for flere af de oversvømmelser resten af Thailand også har haft problemer med. Dette er nu et overstået kapitel og derfor er den store terminal igen i brug. Der har på et tidspunkt været hele 3 terminaler i brug, men da Survanabhumi Lufthavn åbnede, valgte man at gå tilbage til to terminaler:

Terminal 1
; i tre niveauer, som fungerer som den internationale terminal, og er vært for alle de internationale flyvninger men også hjemsted for nogle indenrigsflyvninger.

Terminal 2; i fire niveauer er den nyeste af de to lufthavnsterminaler er kun vært for indenlandske og regionale flyvninger inden for landet.

Det gør lufthavnen let og overskuelig at bruge – hvilket for dig som passager betyder let adgang til check-in, let adgang til gaten, det er let at finde både indgang og udgang og derfor er det en kompakt og overskuelig lufthavn. Der er stadigvæk muligheder for at finde butikker, restauranter og banker i lufthavnen, så du har mulighed for blandt andet at veksle penge.

Don Mueang lufthavnsområde med en AirAsia flyvemaskine i forgrunden

De senere år

Der har som skrevet tidligere været en række oversvømmelser i Thailand, hvilket også er gået udover Don Mueang Lufthavn og tilbage til den 1. August 2011 flyttede man alt lufttrafikken fra terminal 3 til terminal 1. Dette skal også ses med henblik på den større trafik, der igen vil komme i lufthavnen efter regeringen har besluttet, at lade mange flere indenrigsflyvninger foregår fra lufthavnen.

Lufthavnen er bygget til at klare ca. 14 millioner passagerer årligt i terminal 1, og man regner med inden for en kort årrække at have 9 millioner passagerer igennem, så der burde være plads nok at trække på de næste par år. Det bliver derfor meget spændende at følge udviklingen og se hvad der kommer til at ske med lufthavnen.

Med udgangspunkt i mange flere flyvninger fra denne lufthavn, vil der også komme til at blive oplevet mere travlhed. Når det er sådan, vil en god idé være at komme lidt tidligere end du plejer til lufthavnen. Det er for dit eget bedste, og en normal oplevelse, når passagertallet igen begynder at stige.

To lufthavne og livet i Bangkok

Med de 2 store lufthavne i nærheden af Bangkok, hvor Suvarnabhumi er til de internationale flyvninger og Don Mueang er til de nationale, så har du som turist alle muligheder for let at komme videre fra Bangkok og de mange oplevelser byen har givet dig. Det er uanset om du skal hjem fra ferien eller bare skal ud og opleve resten af Thailand også.

Endnu et kig ud af et flyvindue og ind på Suvarnabhumi internationale lufthavn straks forud for takeoff

Fra Don Mueang Lufthavn kan du komme rundt til resten af Thailand og derved opleve storslået natur, spændende byer, lækre strande og seværdigheder så smukke, at du nogen gange, tror du drømmer.

Vil du gerne tilbage til Bangkok fra lufthavnen, er der som skrevet tidligere mange transportmuligheder og her er der også spændende oplevelser i vente, hvis du gerne vil opleve nattelivet: Oplev Nana Plaza Entertainment Centre.