Ayutthaya – et af oldtidens mægtige steder

Historien i Thailand byder på Ayutthaya – oldtidens hovedstad i Thailand

Der er steder i Thailand, der emmer af historiske episoder, bygninger og oplevelser. Et af de steder er helt sikkert Ayutthaya, der er fyldt med fantastiske templer fra flere stilarter, blandt andet Khmer og burmastilen. Nogle af de vigtigste templer i området er Wat Yai ChaiMongkon, Wat Chaiwatthanaram og Wat Phra Si San Phet – Alle fantastiske templer, der giver dig meget at se på.

Håndskåret træhoved, portræt i Khmer og burmastil.

De forskellige templer

Der er meget at kigge på og flere af templerne er arkitektoniske perler, som flere af nutidens designere bruger meget tid på at studere. Det er monumentale bygningsværker, der er prægtige på hver sin måde, specielt templerne der er bygget i Khmer stilen fremviser detaljer, dekorationer og storhed, som du sjældent ser i dag.

Lige netop Wat Chaiwatthanaram er et af de templer, der er bygget op i Khmer stilen og ligner på flere måder Angkor Wat, der er et af de vigtigste templer i Khmer historien. Templet består af et hovedtårn, der er 35 meter høj og det er omgivet af en række mindre tårne, der huser et galleri med over 100 Buddha billeder. Det er helt klart et besøg værd hvis du bare har den mindste historiske interesse i fortidens Thailand.

Templet er bygget i 1630 af Kong Prasat Thong og skulle være bygget til minde om kongens sejr over Cambodia eller Siam som landet hed dengang. Templet er beliggende op til Chao Phraya floden og beliggenheden er med til at give templet flotte omgivelser.

Et af de mest betydningsfulde templer i området er Wat Phra Si San Phet, der er det største tempel i området. Den store historiske betydning kommer til syne, når du finder ud af, at templet indeholder aske fra 3 konger. De ligger alle i såkaldte Chedis, der er en form for skrin. Selve templets opbygning er inspireret af The Emerald Buddha Chapel i Bangkok.

Templet er igennem tiden blevet symbolet på de helt store kvaliteter ved en tidligere periode i Thailand. Det er arkitekturen og de mange publicerede billeder. Selve Wat Phra Si San Phet er hovedattraktionen i et hel kompleks af tempelbygninger, hvor nogle af de andre bygninger er Phlapphla Chaturamuk, Phiman Rattaya Hall og Wanglang. Det er her du kommer til at opleve den mest autentiske stemning af fortidens mægtige periode og den historiske fortid.

Det er anbefalelsesværdigt at bruge en del tid dette sted, hvor naturen, tempelkomplekset og stemningen i området er helt unik. På grund af den historiske betydning som stedet har, er det vigtigt at overholde de regler der er med påklædning, når du skal besøge et tempel.

Her er det vigtigt at have rigtige sko på, ikke bare skuldre og bukserne skal være lange. Overholder du disse få regler, er du mere end velkommen til at gå rundt og fornemme historiens tunge vingesus.

Et tredje meget betydningsfuld tempel er Wat Yai Chaimongkon, der er opført i 1357. Der er blandt andet opført en stor Buddhastatue i templet, som viser hvor flotte udsmykningerne i datidens Thailand blev lavet. Templet er fantastisk på grund af de mange udsmykninger du finder og derfor vil det være godt at afsætte rigeligt tid til et besøg her. Der er en stor Chedi som dominerer en del af templet og denne er også med til at gøre stedet så fantastisk. Templet er opført i den burmesiske stil, så det er anderledes end flere af de andre templer i området. Du finder ikke mange andre templer, der udstråler samme klasse og har lige så mange flotte statuetter og figurer som det her. Som skrevet tidligere – sæt masser af tid af til et besøg her – du kommer ikke til at fortryde det.

Stedets historiske betydning

Ayutthaya har tidligere været hovedstad i Thailand fra år 1350 til år 1767. I denne periode regerede i alt 33 konger landet og stedet har siden 1991 været på UNESCOs liste over verdenens naturarv. Der er slet ingen tvivl om at stedet har en enorm stor betydning for Thailands historie og er også en af de største turistattraktioner i landet.

Der er kun få steder i verden, der kan måle sig med den enorme samling af templer, der har lige så stor historisk betydning. Det kan sammenlignes med pyramiderne i Egypten, som noget af det, der kommer tættest på. Du kan få flere dage til at gå i området, hvis du gerne vil have alle oplevelserne med, så det er vigtigt at afsætte nok tid, ellers vil du stå med en fornemmelse af, at du ikke fik det hele med.

Guidede ture

Du kan vælge selv at gå rundt i hele området, besøge de forskellige templer, tage med longboats på de 3 floder, der fordeler sig rundt i området, eller finde en guide, der med stor viden om området, fortæller levende og dygtigt om de mange historiske episoder og anekdoter, der er tale om her.

En anden måde at opleve Thailand på

Vil du gerne opleve Thailand fra en helt anden vinkel, er der også mulighed for det – blandt andet ved frivilligt arbejde. Der er mange organisationer, der tilbyder frivilligt arbejde, hvor du selv kan komme til at være guide for turister. Det giver et godt netværk, lærer dig endnu mere om de lokale skikke og du kan få venskaber for livet med mange af de andre frivillige: Frivillig i Thailand – venskaber og arbejde.