Angkor Wat – Templets historie og betydning for befolkningen

Vil du vide mere om Angkor Wat, et helt specielt tempel – læs med her

Når du vælger at besøge templet Angkor Wat, vil det være vigtigt at kende lidt til baggrunden for et af de vigtigste templer i Cambodias historie og det har sat sine aftryk mange steder i Thailand, da flere af templerne i landet er inspireret af Khmer stilen som Angkor Wat er lavet efter. Angkor Wat har altså stor betydning for flere andre templer og har aldrig været helt forladt, så historien om templet er noget helt for sig selv.

Det fantastiske smukke tempelkompleks Angkor Wat ved Angkor i Cambodja

Det hele startede

Folket bag templet, havde sin storhedstid i ca. 400 år omkring år 1000 og de var meget glade for det ædle håndværk og havde fantastiske evner udi arkitekturen – hvilket er noget af det første du får øje på, når du nærmer dig Angkor Wat. Under Khmer-rigets storhedstid blev dette tempelbyggeri startet.

Selve templet er bygget til Kong Suryavarman 2. I begyndelsen af det 12. århundrede og skulle på daværende tidspunkt være kongens statstempel. Det har en helt speciel historie rent religiøs, da det startede med at blive indviet til Vishnu, som er en hinduistisk gud og efterfølgende blev det så til et buddhistisk tempel.

Når du får tid til at gå rundt og kigge på templet og finde de mange detaljer templet indeholder fra yderst til inderst, vil det ikke undre dig, at det er anset som et af de absolutte arkitektoniske højdepunkter i Khmer-rigets tid.

Angkor Wat med den store voldgrav uden om templet

Templet har aldrig været helt forladt, men har dog i perioder været næsten mennesketomt og det har betydet store forsømmelser af det fantastiske bygningsværk, som flere steder desværre er i miserabel stand. Junglen har aldrig helt fået fat på bygningsværkerne, da der har været en voldgrav uden om templet, der har været med til at forskåne det, og det skal også ses som en af grundene til at templet aldrig er blevet helt forladt.

Den første vestlige besøgende i templet skulle være en portugisisk munk ved navn António da Madalene, som skulle have besøgt templet i år 1586 – det var dog først i 1857, efter flere folk fra Europa og resten af verden havde besøgt templet – at det rigtigt blev kendt. Her skrev Henri Mouhot nemlig sine rejsenoter, hvor templet meget malerisk blev beskrevet.

Der har af flere omgange været restaureringsarbejde i gang på Angkor Wat og i 1936-1945 blev dette arbejde ledet af en franskmand, der hed Maurice Glaize, som har skrevet Guidebogen Monumenterne i Angkor Gruppen, der er en af de populæreste bøger om Angkor Wat. I 1992 blev Angkor Wat udnævnt som et verdensarvsområde af UNESCO – hvilket betyder, at der hvert år bliver udført et stort stykke arbejde, som skal være med til at bevare Angkor Wat.

Betydningen af templet er uomtvisteligt og kom ganske klart til udtryk i 2003, da der efter sigende blev sat et rygte i gang af en sæbeoperastjerne fra Thailand, der hævdede at Angkor Wat var thailandsk – dette resulterede i store optøjer i Phnom Penh, hvor der blandt andet blev sat ild til den thailandske ambassade.

Angkor Wat's karakteristiske elementer med de spidsbuede tårne

Arkitekturen i Angkor Wat

Der er som skrevet tidligere blevet brugt de bedste begreber fra den daværende Khmerstil, under opføringen af Angkor Wat og dette betyder, at templet er opbygget efter nogle bestemte skikke og traditioner, som har været med til at gøre templet så spektakulær og anderledes end mange andre templer i området.

Templet er primært bygget op af sandsten, og så er der også brugt laterit, der minder om mursten, hovedsagligt i de ikke-synlige områder. Der har været mange gæt fremme på, hvordan sandstensblokkene er blevet samlet, og flere har foreslået, at det er harpiks og læsket kalk, der er blevet brugt som bindemiddel.

De karakteristiske elementer finder du ved at kigge på de spidsbuede tårne, der er formet som lotusknopper. De mange dekorative elementer, her menes der basreliefferne og de mange guddomme og nymfer, der er flere steder i templet. En anden ting, der også er karakteristisk er den måde de mange gange er lavet på som også er noget helt specielt.

Turister på vej til Angkor Wat ad den centrale hovedindgang

Tidens tand har flere steder været hård ved arkitekturen og der er blandt andet blevet plyndret forgyldt stuk fra tårnene og flere af figurerne i basreliefferne og dørene, har også mistet deres forgyldning.

Når du bliver tiltrukket af Angkor Wat er det ofte på grund af det prægtige bygningsværk fuldstændige harmoni i designet, der er flere bliver beskrevet som den perfekte og afgrænsede monumentalitet og den fine afbalancering mellem elementerne. Så for alle, der er lidt interesseret i arkitektur, vil det være en drømmerejse at komme til Angkor Wat og opleve det på nærmeste hold.

Turister på røde plastikstole ved voldgraven beskuende tempelkomplekset Angkor Wat

Den store betydning templet har for lokalbefolkningen, må der heller ikke tages fejl af. Når der kommer et sted mellem 500.000-1.000.000 turister om året, er der mange af de lokale, der lever af turismen og de muligheder den giver. Med det i tankerne, kan der ikke være nogen tvivl om, at Angkor Wat står for en stor del af indtægterne året rundt i nærområdet, her er det vigtigt at få med, at en stor del af entréindtægterne går til bevarelse af Angkor Wat, så det er absolut et must see, når du skal til Thailand eller Cambodia.

Endnu mere Angkor Wat

Når du har fundet ud af noget om historien bag Angkor Wat, er der god grund til at tage en rundtur i templet, opleve det og komme helt tæt på de mange udsmykninger, der findes: Angkor Wat – rundture og udsmykninger i templet.